Sint-Jozefkerk Stevensvennen

lommel 10.2022 Publieke gebouwen erfgoed en herbestemming

Stevensvennen is een gehucht in het Molse zandontginningslandschap. De Sint-jozefskerk uit 1936 krijgt een nieuwe bestemming als fietscafé en ontmoetingsruimte voor de buurt.

We brengen het gebouw terug tot haar essentie: schip, koor en sacristie. Het verwijderen van het gepleisterd gewelf benadrukt de ruimtelijke kwaliteit van het interieur. Nieuwe dakpanelen in geperforeerd hout zijn een budgetvriendelijke oplossing voor akoestiek en isolatie maar introduceren vooral een warme sfeer in het kille interieur.

Een serre als nieuwe toevoeging is meer dan een knipoog naar de Molse glasnijverheid. Ze biedt ideale condities voor een café gericht op wandelaars en wielertoeristen. Er is een sterke connectie met de buitenruimte en tegelijkertijd is er beschutting. De serre vormt een antichambre die - in combinatie met de zaal - diverse vormen van gebruik mogelijk maakt.

Het recuperatiemateriaal afkomstig van de gecontroleerde afbraak wordt gebruikt voor de omgevingsaanleg. Speelse (zit)muurtjes in baksteen meanderen rond de kerk. Ze bakenen verschillende zones af op een informele wijze met een minimum aan verharding. De muurtjes refereren aan herinneringen, hebben iets raadselachtigs en nodigen uit tot improvisaties en nieuwe vormen van collectief gebruik.

locatie: Lommel
jaar: 2022
opdrachtgever: Vlaams Bouwmeester / gemeente Lommel
in samenwerking met: Atelier Veldwerk en ArcK, Uhasselt.

Sint-Jozefkerk Stevensvennen
Sint-Jozefkerk Stevensvennen
Sint-Jozefkerk Stevensvennen