twee woongebouwen aan het Warandepark

Maasmechelen 09.2022 woongebouwen

De projectzone situeert zich langs het nieuwe Warandepark, in de buurt van de kruising tussen de Rijksweg en de weg Maasmechelen-As. De plek is heterogeen van karakter en het samengaan van grote en kleine gebouwen zorgt hier en daar voor bruuske overgangen en onbestemde tussenzones.

Het project is opgevat als 2 gebouwen met een eigen identiteit. Hierin zijn herkenbare elementen uit onze ‘Vlaamse’ wooncultuur verwerkt en vertaald naar de schaal van een collectief woongebouw. Zo is er een collectieve ‘voortuin’ met ‘tuinpaden’ naar de ‘voordeur’ aan de meer publieke voorzijde, en voorzien we een ‘achterdeur’, fietsenstallingen, een afvalcollector en privé tuinen aan de meer informele achterkant. De inkomdeuren aan de parkzijde hebben een hoog portaal waardoor ze van op grote afstand duidelijk ‘leesbaar’ zijn. 

In totaal zijn er 36 nieuwe appartementen. De gebouwen hebben een type grondplan met 4 appartementen die kruisvormig geschikt zijn rond een centrale circulatiekern. Het schema is compact en rationeel, maar zorgt ook voor een levendig volumespel en variatie in appartementstypes. De meeste appartementen beschikken over een loggia met tweezijdig uitzicht.  

Aan de parkzijde komt er een collectieve tuin die toegankelijk is voor de bewoners. De collectieve tuin is opgevat als een daktuin met gazon en plaatselijke verhogingen van het pakket teelaarde. Deze grondlichamen vormen ‘eilanden’ met gevarieerde begroeiing: een kruidlaag met ecologische waarde, meerstammige struiken of boomstruiken en bomen.

locatie: Maasmechelen
jaar: 2021-...
opdrachtgever: ATV Invest Group bv
in samenwerking met: BUITENRUIMTE tuin- en landschapsarchitectuur.

 

niveau 0
niveau 4
twee woongebouwen aan het Warandepark